Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Η Ηλεία μετρά τις πληγές της μετά την εκδίκηση της φύσης


Μετά την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών ο νομός Ηλείας υπέστη ανεπανόρθωτες καταστροφές, με υπερχείλιση του Αλφειού και κατολισθήσεις, ενώ λασπορροές σημειώθηκαν σε Κρέστενα και Αρχαία Ολυμπία. Οι δυνάμεις τόσο της αστυνομίας όσο και της πυροσβεστικής βρίσκονταν σε επιφυλακή, προκειμένου να κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφευχθεί η καταστροφή. Η φύση όμως αποφασίζει να δείξει τα δόντια της, πνίγοντας κοπάδια από πρόβατα και βυθίζοντας στη λάσπη δρόμους και αγροτικές εκτάσεις.





Το χρονικό

Οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών έπληξαν σχεδόν όλο το νομό με τις περιοχές της Ανδρίτσαινας και των Κρεστένων να βρίσκονται σε επιφυλακή, λόγω της ανόδου της στάθμης στον Αλφειό ποταμό. Την Πέμπτη το μεσημέρι στο ύψος του Πύργου, η ροή του ποταμού ήταν μεγάλη και η στάθμη ανέβηκε επικίνδυνα καλύπτοντας μεγάλες επιφάνειες μέσα στην κοίτη. Το ίδιο βράδυ στα Καλυβάκια η στάθμη του νερού πλησίαζε στα αναχώματα. Ο φόβος των πλημμυρών είναι κάτι παραπάνω από ορατός κάτι που όλοι απεύχονται.





Παρασκευή πρωί :κατολισθήσεις, λασπορροές, κλειστοί δρόμοι

Το πρώτο φως της ημέρας φανερώνει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή των Κρεστένων και της Αρχαίας Ολυμπίας ιδιαιτέρως στις παραποτάμιες περιοχές. Κλειστοί δρόμοι, κατολισθήσεις και λασπορροές δημιουργούν ένα σκηνικό τρόμου. Συνεργεία του δήμου εργάζονται εντατικά για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία. Στα Καλυβάκια σημαίνει συναγερμός καθώς η στάθμη του Αλφειού βρίσκεται σε οριακό σημείο και ανεβαίνει. Ο συνδυασμός Ερυμάνθου και Αλφειού είναι καταστροφικός για την περιοχή των Άσπρων Σπιτιών με τους αγρότες της περιοχής να βρίσκονται σε απόγνωση αφού όλα έχουν καλυφθεί από τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης.



Ζητείται και η συνδρομή της ΕΜΑΚ

Έχουν κληθεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στην πλευρά των Καλυβακίων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος έχει ζητήσει και την ΕΜΑΚ να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Από την άλλη πλευρά στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε αρκετά χωρία.





Αναφορές για κατολισθήσεις και στον τούνελ Εκεχειρία, όπου το πρωί σημειώθηκε ατύχημα με υλικές ζημιές. Πληροφορίες υπάρχουν ότι στην περιοχή του Φλόκα όπου υπερχείλισε η κεντρική αρδευτική διώρυγα του Αλφειού. Ο Αλφειός έχει φτάσει στα όρια του, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και στην περιοχή της Αλφειούσας και έχουν εγκλωβιστεί κοπάδια με πρόβατα.



Πνίγονται κοπάδια, καταστρέφονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Πνίγονται κοπάδια με πρόβατα στην Αλφειούσα, ενώ καλλιεργήσιμες εκτάσεις βρίσκονται κάτω από το νερό. Την κατάσταση έχει επιδεινώσει σημαντικά τόσο ο Ερύμανθος, όσο και ο Ενιπέας, όπου στην περίπτωση του Ενιπέα, κινδυνεύει ξανά το σπίτι της οικογενείας που είχε γίνει διάσωση στις μεγάλες πλημμύρες της 5ης Φεβρουαρίου του 2012.



Στα Καλυβάκια τα νερά του ποταμού έχουν καλύψει τον δρόμο, ενώ η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο δρόμο των Καλυβακίων λόγω της υπερχείλισης του Αλφειού. Οι επίγειες δυνάμεις δεν καταφέρνουν τελικά να σώσουν τα κοπάδια με τα εγκλωβισμένα πρόβατα, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν από τα νερά του Αλφειού και να πνιγούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου