Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Καιρός Τετάρτης 5/12 & επόμενες ημέρες

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η επιδείνωση του καιρού που θα έχει από το βράδυ της Τρίτης ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά, μεταφέρεται σε όλη τη χώρα με φαινόμενα και πάλι εστιασμένα σε προσήνεμες στο δυτικό περιοχές. Η θερμοκρασία από το βράδυ θα σημειώσει εκ νέου αισθητή πτώση στα βόρεια.

Αναλυτικότερα:

Οι βροχές (όσον αφορά τις χιονοπτώσεις θα το δούμε στη συνέχεια), γρήγορα θα επεκταθούν σε όλα τα δυτικά της χώρας μέσα στη νύχτα και αναμένεται να σημειωθούν και καταιγίδες πάνω από θαλάσσιες περιοχές. Γενικά τα φαινόμενα έως μέτριας έντασης και πρόσκαιρα εντονότερα. Παράλληλα, οι ήδη αυξημένες νεφώσεις σε Θεσσαλία / Μακεδονία / Θράκη, θα αρχίσουν να πυκνώνουν.
Από νωρίς το πρωί και όσον αφορά τη Μακεδονία κι ενώ οι βροχές θα συνεχίζονται στα δυτικά, θα σημειωθούν κι εδώ σποραδικές βροχές (και χιονοπτώσεις στα ορεινά) οι οποίες προς το μεσημέρι θα γενικευτούν, ενώ αύξηση των νεφών θα έχουμε και στην υπόλοιπη χώρα με σποραδικές βροχές προς το μεσημέρι, κυρίως στις Κυκλάδες, στη Κρήτη και στο ανατολικό Αιγαίο, όπου δεν αποκλείονται και τοπικές καταιγίδες κυρίως όσον αφορά το ανατολικό Αιγαίο.
Από το απόγευμα, τα φαινόμενα περιορίζονται στα δυτικά της χώρας, αν και δεν σταματούν τελείως καθώς θα επιμείνουν υπό τη μορφή όμβρων, αλλά θα ενταθούν σε όλο το ανατολικό Αιγαίο από το Θρακικό έως και τα Δωδεκάνησα με ισχυρές βροχές και κατά τόπους και καταιγίδες. Βροχές αναμένονται και στη Κρήτη και σποραδικά φαινόμενα στις Κυκλάδες. Ο καιρός παραμένει κλειστός σε Θεσσαλία και βόρεια χώρα με κατά τόπους βροχές κι εδώ.
Όσον αφορά την ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόνησο, αναμένονται γενικά τα λιγότερα φαινόμενα, μόνο πρόσκαιρες βροχές και αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας ιδίως στο πρώτο μισό της ημέρας.

Χιονοπτώσεις

Στην Ήπειρο, αρχικά από τα 1800μ και πολύ ισχυρές, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα κατέβουν στα 1300-1400μ με ανάλογη ένταση και προς το βράδυ έως και τα 1000-1200μ σε ασθενέστερες εντάσεις.
Στην Μακεδονία, αρχικά από τα 1600μ και κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ 1600-1800μ αλλά από το απόγευμα θα κατέβουν έως και τα 1400μ στη δυτική Μακεδονία, με μέτριες και κατά διαστήματα ισχυρές εντάσεις και προς το βράδυ θα χιονίσει πλέον  έως και τα 800μ αλλά σε ασθενείς/μέτριες εντάσεις
Στη Θεσσαλία αναμένονται χιονοπτώσεις στα πολύ δυτικά τμήματα στη Πίνδο με εντάσεις που γενικά δε θα είναι έντονες, αρχικά από τα 2000μ και έως το τέλος της ημέρας θα χιονίζει μέψρι και τα 1400μ
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αρχικά θα χιονίσει αργά τη νύχτα σε υψόμετρα άνω των 2000μ δηλαδή σε μεμονωμένες βουνοκορφές, αργότερα μέσα στην ημέρα έως και τα 1300-1400μ με τα φαινόμενα να παρουσιάζουν μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα όλη την ημέρα. Αναλόγως και στα ορεινά της υπόλοιπης Πελοπονήσου, με τη διαφορά οτι θα είναι κατά 200-300μ υψηλότερα τα επίπεδα.
Ουσιαστικά απούσες οι χιονοπτώσεις από την ανατολικη Στερεά, μόνο στον Παρνασσό αναμένεται να χιονίσει άνω των 1800-2000μ και ασθενώς από τις απογευματινές ώρες και μετά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της φτάνοντας τους 12-14 βαθμούς στα πεδινά της βόρειας χώρας, στη Θεσσαλία, στη περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και στα βορειοδυτικά και τους 15-16 σε ανατολική Στερεά και τοπικά στα νοτιότερα της Πελοπονήσου. Όσον αφορά το Αιγαίο, οι μέγιστες αναμένονται στους 14-16 βαθμούς στα κεντρικά, τα βόρεια και τα ανατολικά τμήματα καθώς και σε ένα μεγάλο τμήμα των Κυκλάδων, με εξαίρεση τις νότιες όπου αναμένονται έως και 17 βαθμοί. Σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, οι θερμοκρασίες στους 16-17 και τοπικά 18 βαθμούς.

Οι άνεμοι ενισχύονται και πάλι σε μεγάλες εντάσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα. Το ρεύμα αναμένεται στις περισσότερες περιοχές από ΝΔ διευθύνσεις φτάνοντας μέσα στη νύχτα και το πρωί προοδευτικά και τα 8 και κατά τόπους 9 μποφώρ στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο και τα 7-8 μποφώρ στις περισσότερες Κυκλάδες, στο κεντρικό Αιγαίο, στο Μυρτώο, στη θάλασσα των Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο καθώς και στο βορειοδυτικό Αιγαίο, οι άνεμοι θα είναι ασθενέστεροι δε θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφώρ και μόνο στα νοτια του Θερμαϊκού θα φτάνουν έως και τα 7 μποφώρ. Στα 6-7 μποφώρ το ρεύμα και στο βόρειο Ιόνιο από ΔΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις.
Γενικά μέσα στην ημέρα, αναμένεται η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε Δ στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές και σχετική εξασθένησή τους, κυρίως στις περιοχές μέγιστων εντάσεων.

Επόμενες ημέρες

Η κακοκαιρία της Τετάρτης, συνεχίζεται και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου με τις βροχές να επικεντρώνεται στο δυτικό άξονα της χώρας και στο ανατολικό Αιγαίο, όπου θα είναι έντονες ενώ θα σημειωθούν βροχές και σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας κυρίως στα νοτιότερα. Και στα βόρεια και βορειοδυτικά της χώρας, ο καιρός θα είναι κατά βάση κλειστός, με ασθενή φαινόμενα, αλλά και χιονοπτώσεις και σε ημιορεινές περιοχές με πιθανότητες για αρκετά χαμηλά υψόμετρα (ορια ημιορεινών, ημιπεδινων περιοχών 300-400μ). Οι άνεμοι στρέφονται βαθμιαία σε ΒΔ, τοπικά ισχυρούς και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλες τις περιοχές, κυρίως δε στα βόρεια.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ο καιρός βελτιώνεται γενικά παντού, με χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες, και παγετούς σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας (κυρίως από τα ημιορεινά). Οι άνεμοι εξασθενούν.

Το Σαββατοκύριακο 8-9 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αναμένεται μια παρόμοια εξέλιξη του καιρού με τις προηγούμενες κακοκαιρίες, δηλαδή της Τετάρτης-Πέμπτης 5-6 Δεκεμβρίου, αλλά και της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου. Χαμηλό βαρομετρικό από τα βορειοδυτικά και αυξομοιώσεις στη θερμοκρασία με τους ανέμους να στρέφονται απο ΝΔ σε ΒΔ και τις χιονοπτώσεις να ανεβοκατεβαινουν ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στη βόρεια χώρα.

Μεσοπρόθεσμη εξέλιξη - προοπτική

Η συνέχεια, περιλαμβάνει πρακτικά όλα τα σενάρια για την εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας. Όλα καθορίζονται όπως σε όλα κείμενα γράφεται από την εξέλιξη του blocking στο βόρειο Ατλαντικό. Σα νεότερο δεδομένο έχουμε το οτι εν τέλει το blocking που αναπτύσσεται στο βόρειο Ατλαντικό θα πάρει θέση και πάλι προς τη Γροιλανδία και θα διατηρηθεί εκεί τουλάχιστον έως και τα μέσα της εβδομάδας (περίπου Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου). Το νεότερο στοιχείο που υπάρχει όμως στις προγνώσεις, είναι η εμφάνιση του Σιβηρικού αντικυκλώνα ο οποίος θα πάρει τη μορφή δεύτερου blocking φτάνοντας έως και τις παρυφές της ανατολικής Ευρώπης. Κατ'αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα ευρύ πεδίο σύγκρουσης εντελώς διαφορετικής φύσεως αερίων μαζών - από τη μία οι σχετικά θερμές και υγρές του Ατλαντικού και από την άλλη οι πολύ ψυχρές και ξηρές ηπειρωτικές. Το πεδίο σύγκρουσης ειναι ουσιαστικά τα καιρικά συστήματα και οι μετωπικές επιφάνειες. Τα περισσότερα σενάρια δίνουν προς το παρόν, ελαφρώς δυτικότερη μετατόπισή τους μέσα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ζεστό καιρό στη περιοχή μας με νοτιάδες, όπως για παράδειγμα έχουμε να δει να συμβαίνει άλλες φορές. Ο λόγος βρίσκεται και πάλι στο Σιβηρικό αντικυκλώνα και η διαρκής τάση για "κύληση" του ψύχους προς τη Μαύρη θάλασσα και τη Βαλκανική. Θεωρούμε λοιπόν πως και η χώρα μας θα είναι μια προέκταση αυτού του πεδίου σύγκρουσης που περιγράψαμε παραπάνω, οι κακοκαιρίες θα συνεχιστούν ενδεχομένως έως και το τέλος της άλλης εβδομάδας (15-16 Δεκεμβρίου), αν λάβουμε υπόψιν μας τους κύκλους εμφάνισης των εμποδισμών, με αρκετές βροχές σε νοτιότερες περιοχές και ενδεχόμενες χιονοπτώσεις στα βορειότερα με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά για το υψόμετρο εμφάνισής τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου