Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

H έλλειψη πετρελαίου προκάλεσε ρεκόρ κατανάλωσης σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό

H αυξημένη ζήτηση για θέρμανση λόγω του ψύχους έθεσε σε εγρήγορση τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών.

Σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ έχει σημάνει «μίνι» συναγερμός λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, απόρροια των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και της υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης από θερμαντικά σώματα.

Τα άδεια ντεπόζιτα χιλιάδων κατοικιών σε όλη τη χώρα -εξαιτίας της υψηλής τιμής του καυσίμου-υποχρέωσαν την πλειονότητα των καταναλωτών να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικά σώματα, που είναι η πλέον άμεση λύση για την αντιμετώπιση του ψύχους.

Το για πολλούς αναμενόμενο γεγονός προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Αρχικά, αυξήθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον από τις 15.00 έως τις 20.00-21.00. Έτσι, χθες, 14 Δεκεμβρίου, από τις 16.00 και μετά η κατανάλωση είχε ξεπεράσει τα 7.000 μεγαβάτ, με πρόβλεψη για 8.500 μεγαβάτ στις 20.00.

Η κατανάλωση αυτή δεν είναι υπερβολική και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να προκαλέσει συναγερμό, καθώς κατά το παρελθόν έχουν παραχθεί πάνω από 10.000 μεγαβάτ. Ωστόσο, η έστω και μικρή αυτή αύξηση της κατανάλωσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις λιγνιτικές μονάδες και ενισχύθηκε η παραγωγή στη μονάδα «Αγ. Δημήτριος 5», που ξεπέρασε τα 330 μεγαβάτ, ενώ ακόμη και η πλέον σύγχρονη, η μονάδα της Μελίτης, δεν ξεπέρασε τα 280 μεγαβάτ.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, θα έπρεπε να καλύψουν τα κενά οι μονάδες φυσικού αερίου. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών οι καταναλώσεις βρίσκονταν ήδη πολύ ψηλά, συνεπώς οι μονάδες φυσικού αερίου θα έπρεπε να περιορίσουν τη λειτουργία τους για να μην υπάρξουν ελλείψεις καυσίμου σε άλλες χρήσεις, όπως οι οικιακές.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο προγραμματισμό, οι περισσότερες μονάδες φυσικού αερίου, της ΔΕΗ και των ιδιωτών που έχουν ισχύ 400-440 μεγαβάτ, λειτουργούσαν χθες με ισχύ έως 250 μεγαβάτ, ενώ μόνο η μία από τις 3 του ομίλου Μυτιληναίου λειτούργησε για κάποιες ώρες στα 400 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΠΑ, η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου, που σε αντίστοιχες συνθήκες ήταν γύρω στα 12-13 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασε τα 16 εκατομμύρια κυβικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαντλούνται με ταχύτερο από τον προγραμματισμένο ρυθμό τα αποθέματα υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κάλυψη ζήτησης αιχμής. Πηγές της διοίκησης της ΔΕΠΑ τόνιζαν ότι οι καταναλώσεις αυτές αποτελούν ρεκόρ.

Τόνιζαν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς ήδη εξασφαλίστηκε η προγραμματισμένη για τις 26 Δεκεμβρίου παραλαβή φορτίου 70.000 κυβικών μέτρων αλγερινού υγροποιημένου αερίου να γίνει νωρίτερα, στις 19 Δεκεμβρίου, και σε ποσότητα 110.000 κυβικών μέτρων.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία ως προς τις καταναλώσεις φυσικού αερίου, η χειμωνιάτικη αιχμή αναμένονταν από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Euro2day, οπότε ο προγραμματισμός παραλαβών τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από ιδιώτες έγινε με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, όμως, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού προκάλεσαν την ενεργειακή στενότητα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει προμηθευτεί πετρέλαιο, όπως τα προηγούμενα έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου