Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 7&8 Δεκεμβρίου 2012 & επόμενες ημέρες

Με αμείωτο το καιρικό ενδιαφέρον για πάρα πολλές περιοχές της χώρας τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να σημειώνουν διαρκώς αυξομοιώσεις εντονότερες στα βόρεια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και ημιορεινές περιοχές, ενώ σε άλλα τμήματα οι βροχές θα είναι έντονες.



Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Τα φαινόμενα μετακινούνται προς τα ανατολικά τμήματα της χώρας, σταδιακά μέσα στην ημέρα, όπου για λίγο θα επικρατήσει μια παραλλαγή καιρού βορείου ρεύματος (κυρίαρχη η ΒΔ συνισταμένη) με κάποια φαινόμενα σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και κυρίως μέσα στο Αιγαίο.

Αρχικά λοιπόν, μέσα στη νύχτα αναμένεται να έχουμε βροχερό καιρό στα πεδινά και ημιορεινά ενός μεγάλου τμήματος της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοπονήσου με φαινόμενα έως μέτριας έντασης, ενώ αυξημένες νεφώσεις θα υπάρχουν στην Ήπειρο και σε ένα μεγάλο τμήμα της βορείου χώρας, με ασθενείς σποραδικές βροχές στα πεδινά. Αυξημένες νεφώσεις και στη Θεσσαλία επίσης με ασθενείς βροχές στα πεδινά τμήματά της, κάπως πιο γενικευμένες σε νοτιότερες περιοχές. Σε ένα μεγάλο τμήμα του βορείου, του κεντρικού και του ανατολικού Αιγαίου, ο καιρός θα είναι επίσης αρκετά κλειστός με βροχές και καταιγίδες όσον αφορά το ανατολικό Αιγαίο, τοπικά έντονες, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στα Δωδεκάνησα. Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη οι συνθήκες για το ίδιο διάστημα της ημέρας θα είναι άστατες χωρίς ο καιρός να είναι τελείως κλειστός αλλά θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές κυρίως υπό τη μορφή όμβρων κυρίως όσον αφορά τις Κυκλάδες που δεν αποκλείεται να συνοδευτούν και από καταιγίδες.
Μέσα στο πρωί, αναμένεται σταδιακή βελτίωση σε όλο το δυτικό άξονα της χώρας, και σύντομα και στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, και της Θεσσαλίας. Όσον αφορά την ανατολική Στερεά, για ένα διάστημα οι βροχές θα επιμείνουν με τον καιρό να είναι κλειστός και τα περισσότερα φαινόμενα να σημειώνονται στην Εύβοια. Οι βροχές/καταιγιδες συνεχίζονται σε όλες σχεδόν τις περιοχές στο ανατολικό Αιγαίο, αλλά μετά το μεσημέρι θα αρχίσει κι εδώ να επικρατεί καιρός ΒΔ ρεύματος και τα φαινόμενα θα περιοριστούν. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, από τον άστατο καιρό με τις παροδικές βροχές μέσα στη νύχτα, περνάμε σταδιακά μέσα στο πρωί, σε καιρό με κατά διαστήματα μόνο αυξημένες νεφώσεις κυρίως σε χαμηλά ύψη και πρόσκαιρους όμβρους, που και αυτοί θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές προς το μεσημέρι.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέσα στη νύχτα σε πολλές πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, πρόσκαιρα έως και τα 400μ της Ηπείρου επίσης. Στη Θεσσαλία, θα χιονίσει πρόσκαιρα έως και τα 500μ κατά μέσο όρο στα βορειοδυτικά του κάμπου και έως και τα 600μ στα νοτιοδυτικά, ενω πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ορεινές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Στερεάς Ελλάδας από τα 600-800μ και άνω γενικά και ανατολικότερα από τα 1000-1200μ και άνω ενώ μέσα στο πρωί και όσον αφορά την Εύβοια, τα χιόνια στα κεντρικά ορεινά του νησιού καθώς και στα ανατολικά θα κατέβουν έως και τα 800μ, πριν τα φαινόμενα σταματήσουν. Στην Πελοπόνησο, θα χιονίσει μέσα στη νύχτα και νωρίς το πρωί γενικά σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1000-1100μ περίπου, αλλά τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα. Τέλος, χιόνι θα έχει και η Ροδόπη, με κατά βάση ασθενή/μέτριας έντασης φαινόμενα έως και αρκετά χαμηλά (πρόσκαιρα έως και τα 300-400μ μέσα στη νύχτα και νωρίς το πρωί), ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και ημιπεδινές περιοχές στα βορειότερα της Θράκης (200-300μ).

Η θερμοκρασία σε περεταίρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Έτσι, οι μέγιστες τιμές δε θα ξεπεράσουν τους 6-8 βαθμούς στα περισσότερα πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και στη Θεσσαλία έως και τους 9-10 βαθμούς. Στους 10-12 βαθμούς οι μέγιστες στην ανατολική Στερεά και στην Αττική έως και τους 13. Στους 12-14 βαθμούς οι μέγιστες και στην ανατολική Πελοπόνησο. Όσον αφορά τα δυτικά τμήματα της χώρας, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 10-12 βαθμούς στα βορειοδυτικά πεδινά, τους 11-13 βαθμούς στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και έως τους 14 στα νοτιοδυτικά τμήματα. Στο Αιγαίο, οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν τους 7-9 βαθμούς στα βορειοανατολικά, έως τους 10-12 στα κεντρικά και ανατολικά, στους 12-14 σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα και μόνο στη νοτιοανατολική Κρήτη θα φτάσουν και τους 15-16 βαθμούς.

Οι άνεμοι στρέφονται σε ΔΒΔ και αργότερα ΒΔ στο Ιόνιο, με εντάσεις στα 4-5 μποφώρ γενικά. Όσον αφορά το Αιγαίο, από τη νύχτα θα έχει εισέλθει ΑΒΑ ρεύμα στο Θρακικό φτάνοντας έως και τα 5 μποφώρ το οποίο μέσα στο πρωί θα επεκταθεί και σε ένα μεγάλο τμήμα του βορειοανατολικού Αιγαίου έως και κεντρικά τμήματα του πελάγους διευθύνσεως Β/ΒΒΑ όμως. Παράλληλα, επικρατεί ΒΒΔ/ΒΔ ρεύμα στο Θερμαϊκό επεκτεινόμενο έως και την Εύβοια, έχοντας εντάσεις στα 5-6 μποφώρ σε όλες τις περιοχές και πρόσκαιρα στο κεντρικό Αιγαίο και τα 7 μποφώρ. Όσον αφορά τις Κυκλάδες, τη Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και νοτιότερα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επικρατεί Δ/ΔΝΔ ρεύμα, το οποίο θα φτάνει τα 5-6 μποφώρ κατά διαστήματα, αλλά μέσα στο πρωί στρέφεται σε ΔΒΔ στα 4-5 μποφώρ και στη συνέχεια σε ΒΒΔ/ΒΔ με παρόμοιες εντάσεις. Γρήγορα οι άνεμοι εξασθενούν από το απόγευμα πρώτα από τις δυτικότερες περιοχές του Αιγαίου και στη συνέχεια και σε ανατολικότερες.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά, η οποία έως και το βράδυ θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Έτσι λοιπόν μετά την αλλαγή της ημέρας αναμένονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν σε Ήπειρο, Ιόνιο, περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και λοιπες δυτικές περιοχές της Πελοπονήσου με βροχές που αρχικά θα έχουν σποραδικό χαρακτήρα, ενδεχομένως περισσότερο επικεντρωμένες στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας. Λίγες χιονοπτώσεις και στη δυτική Μακεδονία (αναλυτικότερα στη συνέχεια). Για τις ίδιες ώρες και όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας θα υπάρχουν κάποιες αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα περισσότερο αυξημένες κυρίως σε Θεσσαλία και βόρεια Ελλάδα. Προχωρώντας η ημέρα, οι βροχές θα ενταθούν στα δυτικά και θα σημειωθούν και καταιγίδες κυρίως μέσα στο Ιόνιο και στα παράκτια. Οι νεφώσεις θα πυκνώσουν στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, με ασθενή φαινόμενα σε όλα τα βόρεια καθώς και βόρειες και δυτικές περιοχές της Θεσσαλίας με προοπτική να αρχίσουν να εντείνονται στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, κυρίως όσον αφορά παράκτιες περιοχές από τις απογευματινές ώρες, όπου επίσης αναμένονται καταιγίδες. Στο δεύτερο μισό της ημέρας, ασθενείς βροχές θα σημειωθούν και σε ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόνησο. Όσον αφορά το Αιγαίο, σταδιακή αύξηση των νεφών μέσα στο πρωί κυρίως σε κεντρικα/ανατολικά και βόρεια τμήματα με σποραδικές βροχές κυρίως υπό τη μορφή όμβρων, οι οποίες από το απόγευμα θα εξελιχθούν και σε καταιγίδες επηρεάζοντας τμήματα των Κυκλάδων, του κεντρικού και του ανατολικού Αιγαίου και λίγο μετά απασχολώντας και περιοχές της Κρήτης και προς την αλλαγή της ημέρας και της Δωδεκανήσου.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις: Αρχικά, μέσα στη νύχτα θα σημειωθούν έως και τα 1000μ στα ανατολικότερα της Ηπείρου, πρόσκαιρα ίσως και ακόμη χαμηλότερα, ενώ θα χιονίσει και στη δυτικη Μακεδονία, στα βορειότερα έως και μέσα στις πόλεις. Σύντομα οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψη όσον αφορά την Ήπειρο, και σταδιακά αυτό θα συμβεί μέσα στην ημέρα και στη δυτική Μακεδονία. Γενικά τις μεσημβρινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα απασχολούν ορεινές περιοχές στη Μακεδονία έως και τα 1000μ γενικά, ίσως και 100-200μ χαμηλότερα όσον αφορά τη παραμεθόριο, έως και τα 1200-1400μ στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Πίνδου και νοτιότερα στην οροσειρά γενικά σε υψόμετρα άνω των 1600μ. Στη Πελοπόνησο, τα χιονια θα απασχολούν περιοχές άνω των 1800μ γενικά.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει ως προς τις μέγιστες τιμές της σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι μέγιστες θα φτάσουν τους 9-11 βαθμούς στα πεδινά της βόρειας χώρας, έως τους 12 στη Θεσσαλία, στους 12-14 στη βορειοδυτικά πεδινά και στη περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και στους 14-16 σε ανατολική Στερεά, και στα περισσότερα τμήματα της Πελοπονήσου. Στο Αιγαίο, οι μέγιστες αναμένονται στους 12-14 βαθμούς στα βορειότερα, στους 14-16 σε κεντρικές και ανατολικές περιοχές και στους 16-18 στα νοτιότερα.

Οι άνεμοι στρέφονται σε ΝΔ, ενισχυόμενοι πρώτα στα ανοιχτά του Ιονίου καθώς και στο στενό του Οτράντο μέσα στη νύχτα και το πρωί φτάνοντας αντίστοιχα τα 4-5 μποφώρ γενικά και στα βορειότερα έως και τα 6-7. Κοντά στα νησιά και τις ακτές το ρεύμα θα είναι ασθενέστερο από ΝΑ διευθύνσεις. Όσον αφορά το Αιγαίο, μέσα στο πρωί οι νοτιάδες θα αρχίσουν κι εδώ να γίνονται αισθητοί με το ρεύμα να είναι ΝΔ από το γεωγραφικό πλάτος της Εύβοιας και νοτιότερα, φτάνοντας στο δεύτερο μισό της ημέρας τα 6-7 μποφώρ σε κεντρικό Αιγαίο, δυτικές Κυκλάδες, Μυρτώο, Δυτική Κρήτη και νότια Πελοπόνησο, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι αναμένονται ΝΝΑ στα 4-5 μποφώρ. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο, θα ενισχυθούν αρκετά από το απόγευμα φτάνοντας τελικά και τα 6-7 μποφώρ κι εδώ.

Επόμενες ημέρες

Μέσα στην Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, βροχές θα εκδηλωθούν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Έντονα φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν τα δυτικά καθώς και το ανατολικό Αιγαίο. Το χιόνι από το πρωί θα κάνει εκ νέου την εμφάνισή του στα ημιορεινά της βόρειας χώρας, συμπεριλαμβανομένων και αστικών περιοχών της δυτικής Μακεδονίας και από το απόγευμα θα χιονίσει και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Μακεδονίας αλλά και σε πολλά ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις και στα ορεινά της Πελοπονήσου και της Στερεάς Ελλάδας με προοπτική στο δεύτερο μισό της ημέρας να κατέβουν σε υψόμετρο έως και κάποια ημιορεινά στη Στερεά. Οι νοτιάδες επιμένουν στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο, φτάνοντας έως και θυελλώδεις εντάσεις, ενώ στα βορειότερα του πελάγους, το ρεύμα εξασθενεί και στρέφεται σταδιακά σε βόρειο, αρχικά ασθενές και από το βράδυ με ένταση που θα αυξάνεται. Στο Ιόνιο, οι άνεμοι στρέφονται σε δυτικούς και από το βράδυ ΒΔ έως και θυελλώδεις.

Σχετική βελτίωση των συνθηκών τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου αν και μέσα στη νύχτα θα σημειώνονται φαινόμενα στο Αιγαίο, με πολύ ισχυρές καταιγίδες στα ανατολικά και ορογραφικά όσον αφορά την Εύβοια και τμήματα της ανατολικής Στερεάς, όπου δεν αποκλείονται πρόσκαιρα χιονοπτώσεις έως και χαμηλά σε ημιορεινές περιοχές. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε πολλές πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και στη Θεσσαλία θα βρεθούν σε τιμές κοντά στο μηδέν, ή και κάτω του μηδενός, αναλόγως και σε ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς, όπου ευνοούνται τέτοια φαινόμενα.

Αρκετό κρύο την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, με τον καιρό να επιδεινώνεται ξανά από τα δυτικά με βροχές στα πεδινά πρώτα της δυτικής χώρας και στη συνέχεια και στα βόρεια, τα κεντρικά αλλά και νοτιότερα ηπειρωτικά και χιονοπτώσεις έως και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης έως και αρκετά χαμηλά υψόμετρα τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Μεσοπρόθεσμη εξέλιξη - προοπτική

Είχε ήδη αναφερθεί από το προηγούμενο προγνωστικό κείμενο οτι η επόμενη εβδομάδα θα περάσει με διαδοχικές κακοκαιρίες στη χώρα. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται με τις βροχές να συνεχίζονται και κατά πάσα πιθανότητα να εστιαστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα δυτικά της χώρας, ενώ στα βόρεια υπάρχουν πιθανότητες για εκ νέου χιονοπτώσεις έως και ημιορεινές περιοχές. Αρκετά τα χιονια σε όλα τα ορεινά.

Αυτό που επίσης είχε αναφερθεί και είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι μικρές αναλύσεις στο τέλος κάθε κειμένου, είναι προσπαθεί να γίνει εκτίμηση της ακριβής πορείας των αντικυκλώνων. Θα πρέπει να αναφερθεί λοιπον κατ'αρχήν οτι, οι συνθήκες blocking (εμποδισμός) θα παραμείνουν στο βόρειο Ατλαντικό. Παράλληλα μια δεύτερη εμποδιστική τάση θα αρχίσει να αναπτύσσεται και στη δυτική Σιβηρία, όπως έχει ήδη αναφερθεί. Αυτά τα δύο, θα έχουν την τάση να εγκλωβίσουν χαμηλές πιέσεις μέσα στην κεντρική Ευρώπη, ενώ υποδηλώνουν παράλληλα την ύπαρξη εντελώς διαφορετικής φύσεως αερίων μαζών. Σε γενικές γραμμές, το ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης, καταλαμβάνεται από ψυχρές ηπειρωτικές αέριες μάζες, το δυτικό από ψυχρές θαλάσσιες και τα νότια τμήματα (Μεσόγειος) από Μεσογειακές. Η χώρα μας θα βρίσκεται στο πεδίο όπου θα συναντηθούν τουλάχιστον σε πρώτη φάση οι ψυχρές θαλάσσιες με τις θερμές Μεσογειακές, γι αυτό και αναμένεται συνέχιση των κακοκαιριών. Τα δυναμικά αίτια στην κίνηση των αντικυκλώνων, θα διαμορφώσουν τις τροχιές κίνησής τους. Ένα αρκετά πιθανό σενάριο είναι η συνένωση των δύο αντικυκλώνων μετά τις 12-13 του μηνός πάνω από τα υπερβόρεια τμήματα της Ευρώπης (Σκανδιναβία), αποκόπτωντας σχεδόν τελείως το πεδίο χαμηλών πιέσεων μέσα στην Ευρώπη. Μετά τη συνένωση αυτή, είναι αρκετά πιθανό να περάσει ο ενιαίος πλέον αντικυκλώνας προς ανατολικότερες περιοχές εξαναγκάζοντας τελικά τις χαμηλές πιέσεις σε κίνηση προς τα δυτικά (κάτι που είναι αρκετά σπάνιο, αλλά όχι απίθανο). Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνθήκες στη γειτονιά μας ίσως γίνουν ηπιότερες μετά τις 13 του μηνός (χοντρικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου